Skupne finance s partnerjem: da ali ne?

Partnerska zveza je že sama po sebi izziv, saj vsebuje tako lepe kot tudi malo manj lepe trenutke. Potrebnega je veliko razumevanja, komunikacije in spoštovanja. Ker partnerja živita skupno življenje, to pomeni, da sta prepletena na prav vseh področjih.

Seveda med ta področja sodijo tudi finance, ki so največkrat zelo visoko na listi prioritet vsakega para. Družinski proračun mora biti vzdržen. Položnic in drugih računov nikoli ne zmanjka, tu je še strošek za hrano, transport, otroci in vse ostalo, kar sodi v resno partnersko razmerje.

Denar v skupen predal?

Nekateri pari se že na začetku zveze dogovorijo, da bodo imeli skupne finance. Se pa ta pojem nekoliko razlikuje od para do para. Nekateri celoten mesečni zaslužek dajo v en predal ali pa še raje – na skupen bančni račun, od koder se črpajo sredstva za vse tisto, kar je potrebno kupiti ali plačati.

Skupen račun
Nekateri pari ves mesečni zaslužek dajo na skupni račun.

Na ta način pa se zgodi, da posameznik izgubi svojo finančno svobodo in se skozi čas pričenja počutiti omejenega. V tem primeru bi bila zagotovo boljša rešitev, da seštejeta vse stroške in na račun vsak mesec položita ustrezno količino denarja. Tako še vedno nekaj ostane za lastne potrebe in ni treba venomer spraševati, ali lahko to in ono.

Denar je velikokrat vir težav

Prav zaradi denarja se veliko parov spre in celo razide. Razlogi znotraj tega pa so lahko zelo različni. Ali partner denar troši za reči, ki niso potrebne, uživa alkohol, ali pa je morda zasvojen z nakupovanjem. Sploh ni pomembno, kajti rezultat je navadno kar podoben.

Ravno zaradi tega je potrebno že na začetku ugotoviti, kateri model upravljanja s financami bi bil pravšnji za posamezen par. Seveda ni nepomembno tudi, koliko posameznik mesečno zasluži, saj ne gre pričakovati, da bo lahko partner, ki prejema precej manjšo plačo, prispeval enako. To pa je v prihodnosti znova lahko eden od kamnov spotike.

Prednosti skupnih financ

Čeprav je morda videti, da skupne finance niso dobra odločitev, pa lahko rečemo, da vse prej kot to. Veliko parov namreč zelo uspešno upravlja s premoženjem na ta način. Nikoli ni težav z nabavo hrane, položnice so plačane, otroci preskrbljeni, obenem pa se skozi leto nabira še denar za dopust.

Če oba prispevata po svojih močeh in na način, ki je bil dogovorjen na začetku, ne bi smelo priti do težav. Je pa res vse odvisno od same formule, koliko kdo zasluži, prispeva in tudi osebno potroši izven okvirjev stroškov za družino. Kakorkoli pa, brez odkrite komunikacije ne bo šlo.

Prevelike razlike?

Če partnerja v službi zaslužita dokaj podobno plačo, s skupnimi financami načeloma ne bi smelo biti težav. Te pa postanejo izrazite, ko je razlika med plačama takšna, da tistemu z boljšo plačo po plačilu računov morda ostane celo toliko denarja, kolikor ga drugi partner zasluži.

V tem primeru se kaj hitro zgodi, da si eden od partnerjev predstavlja nekoliko bolj razkošen slog življenja, medtem ko drugi ob njem skorajda životari. O vsem tem se je potrebno pogovoriti pred vstopom v resno zvezo, čeprav – po pravici povedano – do teh razlik lahko pride tudi kasneje.

Skupni varčevalni račun

Še ena oblika skupnih financ je lahko skupni varčevalni račun. Takšen račun par odpre v primeru, da denimo živi v najemu in si želi kupiti svoje stanovanje. Zavežeta se, da bosta pridno varčevala in vsak mesec odvajala določen znesek na varčevalni račun s tem namenom.

Seveda pa je potrebno pred tem misliti tudi na nekoliko bolj negativno plat življenja. Lahko se namreč pripeti, da se razideta in pride do spora glede tega denarja. Prav zato je najbolje, da se na začetku ustvari nek overjen dokument, ki priča o tem, da si denar na tem računu delita na pol.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.

Related Articles