Kratka zgodovina denarja

Denar v obliki kovancev in bankovcev, kot ga poznamo danes, ima kar dolgo preteklost, žal pa najverjetneje nima tudi dolge prihodnosti. Ne le, da svetovne valute zaradi gospodarskih interesov počasi izginjajo in se združujejo, temveč je vse več tudi negotovinskega poslovanja, poleg tega pa se predvideva, da bo postal vse bolj aktualen tudi bitcoin.

Kako pa je bilo z denarjem nekoč? Marsikdo je mnenja, da so zgodnje civilizacije poznale zgolj blagovno menjavo ali trgovale na primer za školjke, govedo in žito, vendar ni povsem tako. Denar so poznali že okoli leta 700 pred našim štetjem na področju današnje Turčije, prvi kovanci pa so bili izdelani iz srebra in brona. Njihova vrednost je bila določena z njihovo težo, da gre za pristne kovance pa je potrjeval žig mestne državice oziroma kralja.

Kovanci iz srebra

Bankovci so se pričeli uporabljati precej kasneje, saj izdelava papirja v večini sveta ni bila razvita tako zgodaj kot so bili pridobivanje kovin in kovnice. V Evropi smo dobili papirnati denar šele ob koncu srednjega veka, že pred tem pa so imeli nekakšne papirnate vrednostne papirje Kitajci – namesto, da bi potovali z veliko vsoto težkih kovancev, so tako lahko šli na pot s papirnatim potrdilom o svojem denarju. Tudi prvi evropski bankovci so bili dejansko »vrednostni papirji«, predstavljali pa so potrdilo zlatarjev o tem, koliko zlata oziroma v kakšni vrednosti ga ima neka oseba pri njih shranjenega. Da bi bankovci postali splošno plačilno sredstvo, ki ga lahko unovčimo povsod, pa je seveda trajalo še kar nekaj časa.

Bitcoin»Umik« denarja kot najbolj razširjenega plačilnega sredstva se je pričel po drugi svetovni vojni oziroma leta 1950, ko je ameriški poslovnež kot prvi v restavraciji plačal s plačilno kartico Diners. To je napovedalo razvoj tako imenovanega »plastičnega denarja«, pri katerem ponovno ni potrebno nositi s seboj bankovcev in kovancev različnih vrednosti, temveč »plastika« zagotavlja le potrdilo, da imamo na voljo dovolj denarja za plačilo – enako kot so nekoč zagotavljala potrdila pri Kitajcih in pri evropskih zlatarjih. Doba »fizičnega« denarja je tako pričela veneti, kar so še bolj pospešile sodobne tehnologije, ki že ponujajo še bolj sodobna plačilna sredstva, na primer bitcoin.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.

Related Articles