Kam investirati denar v času recesije?

Kaj sploh je recesija? Pri recesiji gre za krizo na finančnem, ekonomskem področju države. Če je denimo rast BDP-ja v posameznem četrtletju dvakrat zapored negativna v primerjavi s prejšnjim, govorimo o ekonomiji, ki se je znašla v recesiji. Učinke recesije opazimo v višji stopnji nezaposlenosti, upadu proizvodnje in v zmanjšanju trgovskih aktivnosti.

Recesija navadno traja od 6 do 18 mesecev in zelo pomembno je, kako v tem času gospodarimo s svojim denarjem. Pojavijo se vprašanja, ali kupovati ali prodajati, ter kam investirati denar v času recesije.

Če za recesijo navadno krivimo banke, pa bo na tokratno v 2020 močno vplival tudi koronavirus. Podjetja zapirajo svoja vrata, prihaja do večjega števila odpuščanj, zavod za zaposlovanje se polni in prodaja večine nenujnih dobrin se je ustavila. Kljub temu pa to ne pomeni, da ni možno pametno investirati svojega denarja.

Ker na borznih trgih v času recesije in padcih vrednosti posameznih delnic pride tudi do precej paničnih reakcij vlagateljev, se zgodi naslednje. Prej dobro stoječe delnice se panično prodajajo po ceni, ki pred tem nikakor ne bi bila sprejemljiva. Masovna razprodaja pa njihovo vrednost samo še znižuje. Če imate v ozadju seveda finančna sredstva namenjena trgovanju, potem je to čas za vas.

Nakup delnic
V času recesije zaradi panične prodaje pade tudi cena delnicam.

Razmislite, katera so tista podjetja ali surovine, ki trenutno sicer izgubljajo vrednost, a jo bodo po koncu krize vsekakor dobile nazaj. V času recesije prodajajo najbolj panični vlagatelji. To so tisti, ki se na borzi »igrajo« s celotnim premoženjem, in tisti, ki morda niso dovolj poučeni o trgovanju. Ob izrazitih padcih vrednosti se prestrašijo, da bodo ostali brez vsega, in se v trenutku odločijo za prodajo ne glede na trenutno vrednost.

Če imate prihranjen denar, ki ga ne potrebujete za svoje preživetje, boste takrat lahko kupovali poceni in v določenem času močno oplemenitili svoj vložek. Borzni »čarovnik« Warren Buffett je nekoč dejal:

Bodite pogumni takrat, ko je druge strah.  – Warren Buffett

A pozor, investirajte svoj denar le v primeru, da ste pripravljeni za njegovo oplemenitev čakati tudi več let. Povsem možno je, da bodo vrednosti delnic prej še nekaj časa padale. Skratka, investirajte samo v primeru, da to počnete z denarjem, ki ne pomeni vašega osnovnega preživetja. V primeru večje količine denarja, namenjenega za vlaganje, razmislite o nakupu nepremičnine v času, ko vrednosti teh padejo. Denar se vam bo povračal skozi najemnino ali pa kasneje preko prodaje, ko se bodo cene nepremičnin znova dvignile.

Morda še en nasvet za vse tiste, ki se danes sprašujete, kam investirati denar v času recesije. Investirajte ga v naložbe, ki na noben način niso odvisne od velikih gospodarskih nihanj. Če ne veste, kaj točno imamo v mislih, naj namignemo na valutno trgovanje, s katerim je v času krize zaradi velikih nihanj moč kar spodobno oplemenititi svoj denar. Sicer ne gre za najenostavnejše trgovanje, a je vsekakor vredno vašega časa in vloženega truda.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja