5 nasvetov za uspešno varčevanje denarja

Zagotovo ste tudi vi med tistimi, ki nenehno premišljujete o tem, kako dobro bi bilo privarčevati nekaj denarja, vendar za to še niste česa naredili. Mesec je hitro naokoli in vsakič znova ugotovite, da z denarjem niste ravnali tako, kot ste si zamislili. Uspešno varčevanje denarja ni preprosta naloga. Toda če si boste postavili jasne in konkretne cilje, vam lahko kaj hitro uspe tudi ta, mnogokrat zahtevna naloga.

V nadaljevanju smo za vas pripravili 5 učinkovitih nasvetov za varčevanje denarja. Če jih boste upoštevali, boste po vsej verjetnosti že čez nekaj mesecev prav ponosni nase. Počutili se boste svobodnejše, saj boste vedeli, da imate na zalogi več denarja kot kdajkoli prej.

1. Zmanjšajte stroške

Še posebej pri večjih nakupih morate biti previdni. V prvi vrsti je pomembno, da med seboj primerjajte več ponudnikov in se izognite zaletavim nakupom. Obenem ne smete zanemariti niti manjših nakupov.

Primerjajte pogoje ponudnikov interneta, telefona, elektrike in podobnih storitev, ki jih morate plačevati mesečno. Če najdete boljšega ponudnika, ga zamenjajte s prejšnjim. Nikakor ne nasedajte temu, da je zamenjava katerega koli ponudnika zapletena in težka. Vedno glejte na to, da se računica izide v vaš prid.

2. Izdelajte si finančni koledar

Zagotovo ste že kdaj pozabili plačati katero od položnic, kjer ste morali kasneje plačati še stroške opomina. Čeprav se vam morda niso zdeli previsoki, bi lahko vseeno ta denar privarčevali. Če se vam to dogaja pogosto in niti ne veste več, ali ste plačali vse položnice ali ne, je skrajni čas za izdelavo finančnega koledarja.

Finančni koledar
Finančni koledar vam pomaga pri pravočasnem plačilu položnic.

Na finančni koledar si lahko zabeležite vse datume zapadlosti posameznih položnic. Na ta način vam nobeno plačilo položnice ne bo “ušlo”, na dolgi rok vam to lahko prinese kar nekaj prihranjenega denarja.

3. Določite si proračun

Ste že slišali za fiksno razmerje porazdelitve potrošnje 50/30/20? To razmerje vam narekuje, da naj gre polovica vašega zaslužka za nujne izdatke, tretjino lahko namenite nenujnemu trošenju, preostanek pa namenite varčevanju.

4. Uporabljajte zgolj gotovino

Plačevanje z gotovino je za vsakogar veliko pregledneje kot pa plačevanje s karticami, kjer nimate niti pravega občutka, koliko ste zapravili. Šele ko pogledate na račun, ugotovite, da ste ponovno pretiravali.

Priporočamo vam, da na začetku meseca dvignete tolikšno količino denarja, kot ga glede na proračun lahko zapravite. Le na ta način boste namreč ostali znotraj začrtanih meja.

5. Finance spremljajte sprotno

Če si boste na dan vzeli le nekaj minut za to, da boste v miru preverili, koliko ste zapravili čez dan, boste imeli nenehen in dober nadzor nad financami. Obenem boste lahko kaj hitro opazili morebitne težave in jih še pravočasno odpravili.

V tem primeru vam lahko koristno pomaga pametni telefon, na katerega si boste namestili aplikacijo, ki vam bo olajšala delo.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.

Related Articles