Kako s podjetjem prodreti na nemški trg?

Vsako resno podjetje se zaveda, da je potrebno svoje storitve ves čas nadgrajevati in širiti svoj trg. Odvisno od same dejavnosti in storitev, ki jih podjetje izvaja, pa je nemalokrat ključnega pomena prodreti tudi na tuje trge. Danes se bomo osredotočili na nemški trg.

Zakaj prav nemški? Zato, ker gre v primeru te evropske države za trg z več kot 83 milijoni prebivalcev. In tudi zato, ker gre za največji izvozni trg Republike Slovenije. Sodelovanje z Nemčijo mediji velikokrat uporabijo tudi kot primerjavo uspešnosti našega gospodarstva, ko primerjajo podatke o izvozu med prejšnjimi leti.

In kje pričeti?

Ko je govora o prodoru na tuje trge, se moramo zavedati, da gre za nalogo, ki je vse prej kot lahka. Prav zato se v tem primeru podjetja velikokrat odločijo za sodelovanje z namenskimi podjetji, ki se ukvarjajo prav s tem področjem. S svojimi poznanstvi in pogodbenimi partnerji slovenskim podjetjem odpirajo vrata na tuje trge.

Ni pa vedno potrebno imeti zunanjega pomočnika. Če podjetju uspe na trg prodreti z dobro poslovno idejo ali s kvalitetnim izdelkom, obstaja veliko možnosti, da si tuje trge odpre z lastnimi referencami. Še vedno pa je potrebno poznati poti in potrkati na prava vrata.

Dvig prepoznavnosti

Če neko podjetje želi, da ga v tujini prepoznajo in vzamejo resno, potem mora nekaj postoriti tudi na področju marketinga in lastne prepoznavnosti. In kako blagovno znamko bolje predstaviti tujim partnerjem kot na način, da jim vsebino ponudi in razloži v njihovem jeziku. Eden izmed boljših primerov prodora na tuje trge iz Slovenije je vsekakor podjetje Kovinc d.o.o., ki deluje v zelo zahtevni kovinsko predelovalni industriji.

Podjetje Kovinc
Podjetje Kovinc je odličen primer, kako prodreti na nemški trg.

Torej, v industriji, ki terja veliko kapacitet, tako strojnih kot človeških resursov in veliko znanja. Uspešno so prodrli na tuje trge, med katerimi je vsekakor potrebno izpostaviti Nemčijo. K temu je zagotovo precej pripomogla tudi kvalitetna in pregledna spletna stran – Kovinc Metallbearbeitung – v nemškem jeziku.

Velja poiskati tudi prodajnega zastopnika

Zagotovo ima vodstvo podjetja dovolj dela že z vodenjem podjetja doma, zato je v primeru želje prodora na tuje trge dobro najeti ustreznega prodajnega zastopnika. Nekoga, ki se bo ukvarjal zgolj s to nalogo in iskal kupce v tujini. In tega zastopnika se seveda ne išče doma, pač pa v državi, na katero podjetje cilja.

Na ta način se pričnejo odpirati prej zaprta vrata, zgodbo o podjetju pa v tujino ponese nekdo, ki bo tej nalogi predan. Pravi prodajni zastopniki bodo zagotovo izpolnili svojo nalogo, saj se brez ustreznih referenc in poznavanja trga niti ne bi podajali na to pot.

Poslovanje na nemškem trgu je pomembno

Kot smo omenili, velja Nemčija za trg, na katerem lahko podjetje dostopa do 83 milijonov potencialnih kupcev. Po drugi strani pa gre za izjemno velik (največji) evropski trg, na katerem se nato podjetju odpirajo vrata tudi v druge države. Gre za eno največjih gospodarstev na svetu sploh, zato so te povezave še kako zaželene.

Razen prej omenjene poti preko prodajnih zastopnikov pa lahko podjetje prodre na tuji trg tudi na druge načine. Denimo s prisotnostjo na katerem od predstavitvenih sejmov v tujini, kjer se naveže veliko poslovnih kontaktov. Prav tako pa lahko poizkusi tudi po ustaljenih poteh, kot so ponudbe preko e-pošte in podobno, a so rezultati v tem primeru običajno precej slabši od pričakovanega.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.

Related Articles