Priročnik za pripravo na razgovor za delo

Če smo vas ravno ujeli v trenutku, ko vneto iščete zaposlitev, potem je današnji prispevek za vas kot nalašč. V njem vam bomo v obliki kratkega priročnika poskušali povedati, kaj je tisto, kar je najpomembneje, da upoštevate, ko vas bo delodajalec povabil na razgovor.

Vzemite si čas in preberite naše koristne nasvete. Če se jih boste držali, boste na razgovoru zagotovo uspešni. Po vsej verjetnosti pa vas bo prav kmalu čakalo novo delovno mesto, ki si ga najbrž želite že kar nekaj časa.

Vaš videz je lahko odločilen

Ali ste vedeli, da izraz na obrazu in energija, ki jo s seboj prinesete v nek prostor, šteje kar 55 % pri prvem vtisu? Poleg tega 38 % naredi še barva glasu, le 7 % pa, kaj boste v prvih nekaj trenutkih povedali o sebi. Verjetno vam je že zdaj jasno, na kaj namigujemo. V delodajalčev prostor zato stopite sveži in spočiti. Vaša obleka naj bo čista in zlikana. Pomembno vlogo imajo tudi očiščeni čevlji, zlikani robovi, negovani nohti, urejena pričeska in podobno. Kot lahko vidite, šteje prav vsaka podrobnost.

S seboj imejte življenjepis. Morda je najbolje, da si naredite kar nekaj kopij. Pripravite si tudi listo referenc, ne glede na to, ali vas bodo zanjo prosili ali ne. Pri vsaki referenci nujno vključite še vse pomembne podatke. Pri sebi imejte tudi pisalo in beležko. Mobilnik pa le utišajte ali ga povsem izklopite. Pred odhodom na razgovor poskrbite tudi za red v svoji torbi. Vse, kar boste potrebovali, morate imeti pri roki.

Seznanite se s potencialnim ponudnikom dela

Priporočamo vam, da se o morebitnem bodočem delodajalcu pozanimate, še preden ga obiščete. Na srečo obstaja internet, na katerem ga boste zagotovo prav hitro našli. Lahko se povežete tudi z osebami, ki v tem podjetju že delajo, ter jih povprašate, kar vas najbolj zanima.

Ob prihodu v stavbo podjetja se boste tako počutili bolj domače in sproščeno. Poleg tega boste seznanjeni z mnogimi dejstvi, ki jih na razgovoru lahko uporabite sebi v prid.

Ne ustrašite se vprašanj

Na razgovoru vas bodo zagotovo vprašali marsikaj. Pomembno je, da že sami vnaprej vsaj približno predvidevate, kaj bi vas lahko vprašali in si tako že vnaprej pripravite odgovore. Četudi vas bodo vprašali kaj nepredvidljivega, se nikar ne ustrašite. Odgovarjajte sproščeno in po pravici.

Pričakujte, da vas bodo vprašali, ali imate tudi vi za njih kakšno vprašanje. Pripravite si vsaj eno ali dve. Lahko jih vprašate, kje vidijo svoje podjetje čez npr. 10 let, ali pa, kako pomembne so jim osebnostne lastnosti človeka.

Dobro je, da si že vnaprej pripravite katero od simpatičnih fraz, s katero boste iznajdljivo zapolnili morebitno nastalo tišino. Bodite pozorni tudi na govorico svojega telesa in na to, kako se boste večino časa držali.

In kaj je najpomembneje?

Najpomembneje je, da boste na razgovor prišli spočiti. Tako bodo vaše misli povsem urejene. Z nastopom ne boste zadovoljni samo vi, temveč tudi potencialni delodajalec. Morda še isti dan prejmete dobro novico!

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.

Related Articles

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja