Kako do poslovne ideje?

Kadar so ljudje idej tudi ljudje dejanj in imajo poleg tega na voljo še potreben kapital, da svojo zamisel uresničijo, se lahko razvije uspešen posel – a precej pogosto se zgodi, da katera od teh komponent manjka. Marsikdo, ki razmišlja o svojem lastnem podjetju, se sprva predvsem sooči s tem, da nima poslovne ideje. Kje jo najti?

Razmislite o proizvodih in storitvah, ki jih na vašem lokalnem področju ali tudi v širšem okolju pogrešate vi, vaši prijatelji in znanci. Ni namreč nujno, da se domislite popolne inovacije, temveč lahko pogosto izkoristite tudi tisto, kar v svetu ali tudi nekje pri nas že poznajo. Pri tem ne pozabite, da tisto, kar pogrešate sami, ni vedno tisto, kar pogrešajo drugi. Za temeljito raziskavo trga marsikdo nima ustreznih financ, vendar je možno kljub temu preveriti, ali je za našo idejo dovolj povpraševanja. Pri tem za potrditev ne šteje le, ali je neka stvar ljudem všeč – pomembno je, ali jim je všeč toliko, da bi jo kupili oziroma plačali, ter hkrati tudi to, koliko so pripravljeni zanjo odšteti. Najbolje je seveda poiskati svojo nišo na področju izdelkov in storitev, brez katerih ne gre, saj so nujne za življenje, ter se nato domisliti načina, kako drugim poenostaviti dostop do njih – če se boste odločali za storitve in izdelke, ki so pogrešljivi, je uspeh lahko manjši.

Kaj pa, če nekdo že ponuja določen izdelek ali nudi storitev, pa bi mu radi pri tem konkurirali? Tudi v primeru, da niste prvi, vam lahko uspe. Še zlasti, če ste na področju trženja spretni in inovativni, ali pa je vaš izdelek kakovostnejši oziroma cenejši od konkurenčnega. Razmislite torej tudi o vsem, kar že poznate, pa se vam zdi, da morate za to odšteti preveč ali vam ni na voljo kakovost, ki bi si jo želeli.

V posel velja vedno spremeniti tudi svoje hobije, saj bo tako vaše delo zagotovo najbolj prijetno. Vsak hobi žal ne bo prinesel zaslužka – nekateri so bolj primerni, drugi manj, nekateri bolj odvisni zgolj od vas, pri drugih ste vi bolj odvisni od drugih in tako v slabšem položaju.

Pa poglejmo še nekaj konkretnih idej, ki se lahko razvijejo v posel:
1. Osebni nakupovalec. Ni potrebno, da ste stilist, temveč lahko tudi namesto starejših opravljate povsem vsakdanje nakupe hrane in vsega drugega.

2. Organizator manjših dogodkov. Ni nujno, da organizirate koncerte v Stožicah, lahko pa otroške zabave, poroke, abrahame, sprejeme v podjetjih …

3. Vzdrževalec okolice. Pozimi kidanje snega, poleti košnja trave, zraven še nekaj obrezovanja grmičevja in grabljenje listja. Starejši dela ne zmorejo, zaposleni nimajo časa.

4. Domača peka in kuha. Peka piškotov in peciva za zabave, peka tort, vkuhavanje sadja v kompote in marmelade – na naraven način.

5. Varstvo otrok na domu. Za starše, ki ne dobijo vrtca, in starše, ki potrebujejo občasno varuško, kadar gredo ven.

6. Deklica za vse. S pooblastilom lahko prevzamete pakete na pošti, poskrbite za zavarovanje avtomobila in še marsikaj, sicer pa lahko nesete oblačila v čistilnico, poskrbite za vožnjo do zdravnika ali k frizerju, skočite v trgovino po darilo za vnuka, greste v lekarno po zdravila …

7. Varstvo ljubljenčkov. Oddaja ljubljenčka v pasji hotel je zelo draga, tam pa se z njim tudi ne ukvarjajo toliko, kot bi si lastniki želeli. Ponudite cenejše varstvo – za nekaj uric ali tudi cel teden, na svojem domu, ali pa psa, ki je sam doma, hranite in vodite na sprehode v njegovem okolju.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.

Related Articles

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja