Zakaj in kako motivirati zaposlene?

Vsi pravi podjetniki se zavedajo, da moč njihovega podjetja izvira iz zaposlenih. Prav od njihovega zadovoljstva pa je odvisno tudi, kako dobro bo šlo podjetju. Koliko energije bodo zaposleni vložili v delo, kako močno se bodo potrudili in ali bodo iskali rešitve tudi v primeru, ko jim to sicer ne bi bilo potrebno.

Motivacija zaposlenih je torej faktor, ki na koncu vpliva na uspešnost podjetja, zato nikakor ni nezanemarljivo, kako se zaposleni v službi počutijo. So pravično plačani, imajo vse pravice, ki izvirajo iz zakona o delovnih razmerjih in ali imajo morda celo kaj več od tega.

Najboljši delavec je zadovoljen delavec

Če si v svojem podjetju želite pozitivne klime, pripadnosti in korektnega dela, potem morate ustrezno poskrbeti za svoje zaposlene. V prvi vrsti gre na tem mestu za osnove, kot so pošteno in redno plačilo ter spoštovanje njihovih pravic.

Vsekakor je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno delovno okolje in se truditi, da zaposleni opazijo vaš trud, pa čeravno vedno morda pri tem ne boste uspešni. Takšen delavec bo zadovoljen in bo z veseljem prihajal na delo, manj bo bolniškega staleža in delo bo korektno opravljeno.

Zakaj in kako motivirati?

Motivacija zaposlenih je silno pomembna. Če so zaposleni v vašem podjetju morda motivirani z redno solidno plačo in urejenimi delovnimi pogoji, pa boste še več dobili v primeru, da jih boste znali ustrezno nagraditi za primer, ko je dela več ali pa se morda mudi ujeti določen rok.

Načinov motivacije je kar nekaj, a vsekakor je povsem na vrhu seznama tisti, izražen skozi dodatno plačilo. Lahko v obliki nagrade, višje božičnice ali pa kot možnost koriščenja določenih bonitet, ki jih v podjetju lahko ponudite.

Dogodki in dodatno izobraževanje

Zaposleni v podjetju vedno cenijo pozornost, ki jim je namenjena. V ta namen se lahko izkažete že z organizacijo prednovoletne večerje na račun podjetja. Prav tako pa ni slabo skozi leto narediti kak teambuilding ali dva. Gre za čas, ko so vsi iz podjetja na kupu in se v sproščenem ozračju družijo.

Velikokrat na ta način pride do izmenjave mnenj in idej, do katerih sicer ne bi prišli nikoli. Prav tako steče nekoliko drugačna in bolj odprta komunikacija med zaposlenimi in vodstvenim kadrom. To pomeni, da boste lažje prišli do informacij, ki vam bodo v prihodnje pomagale še bolje poskrbeti za svoj kader. Tudi skozi dodatno izobraževanje lahko stimulirate zaposlene, saj bodo na ta način prejeli dodatno znanje, ki jim bo pomagalo doseči svoje cilje.

Zakaj plača je in ni motivacija?

Morda nekoliko nejasno vprašanje, a ne za dolgo. Plača je seveda prvi motivacijski faktor vsakega med nami, saj zaradi plačila sploh hodimo v službo. Če nimamo boljše ponudbe, včasih sprejmemo delo, ki ne prinaša dohodka v višini, ki bi si ga želeli. A v takšni službi ne bomo nikoli zadovoljni in bomo vedno oprezali za boljšo.

Plača kot motivacija
Plača ni vse, saj moramo v življenju opravljati delo, ki nas veseli.

Plača na ta način ni motivacija za nekoga, da bi se še bolj gnal in bil pripaden. Je pa seveda lahko motivacija povečanje plače. Tudi stimulacija oziroma sprotno nagrajevanje za delovno uspešnost in dosežene rezultate. Seveda pa se je o tem potrebno dogovoriti že povsem na začetku.

Uspešna motivacija

Da bi motivirali svoje zaposlene, je potrebno začeti že prvi dan. Pomembno je kadrovanje, saj se tam nekoga dodobra spozna in oceni sposobnosti osebe, ki jo bomo zaposlili. Kadrovika zanimajo tako tiste delovne kot tudi osebnostne lastnosti in sposobnosti.

Obenem pa mora biti tega sposoben tudi vodja oziroma direktor podjetja. Mora biti razumen, razgledan in usmerjen k izpopolnjevanju. Le takšen vodja razume pojem motivacije in pot, ki do nje vodi. Zelo pomembne so vse človeške lastnosti, pa čeprav jih je za uspešno delo potrebno morda kdaj na videz pokazati manj.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.

Related Articles