Pogosti razlogi za odpoved delovnega razmerja

Glede na stopnjo brezposelnosti v Sloveniji bi pričakovali, da se bo vsak zaposleni še kako trudil, da naredi za svojega delodajalca prav vse, kar je v njegovi moči. A pogosto ni tako in zaposlene pogosto odpustijo, ker ne razumejo razlike med osebnim interesom ter interesom delodajalca. Podjetje, pri katerem so zaposleni, namreč želi, da delajo v korist podjetja in njegovih lastnikov, zaposleni pa pogosto razmišljajo o tem, kaj je v interesu njih samih. Še zlasti takrat, ko za svoje delo ne dobijo primerne nagrade, do kakršne se jim zdi, da bi lahko bili upravičeni.

Zanemariti interese podjetja ni tako težko. Poglejmo nekaj primerov, zaradi katerih pride največkrat do odpovedi delovnega razmerja. Nekateri od teh razlogov seveda držijo tudi v pravnem smislu oziroma glede na delovno zakonodajo in pogodbo o zaposlitvi, drugi pa so povod, da se najde primeren razlog, s katerim se je mogoče zaposlenega znebiti v skladu s pravili.

Službo lahko izgubite zaradi …

Bi se radi zabavali, imeli več denarja, več prostega časa? To so vaši interesi, ne pa interesi podjetja. Službo lahko hitro izgubite, če boste na delovnem mestu vinjeni ali pod vplivom drog, če boste podjetju kradli in za svojo dobrobit ponarejali dokumente, ali če boste javno izražali mnenja, ki so za podjetje škodljiva. Prav tako lahko službo izgubite, če boste raje počivali kot delali, če boste pogosto odsotni zaradi bolniškega staleža ali izgovorov, izkoristili lastnino podjetja v lastno dobrobit ali celo za svojo osebno pridobitno dejavnost.

Ste v želji, da bi službo sploh dobili, lagali glede svoje izobrazbe, življenjepisa in delovnih izkušenj? Tudi to je danes pogost razlog za odpoved, nanj pa naletimo tako v državni upravi kot v zasebnih podjetjih, tako pri višjih delovnih mestih kot pri tistih srednjega ranga. Danes je namreč mogoče vse podatke hitro preveriti in delodajalci nočejo ljudi, ki (o sebi) lažejo.

Laganje na intervjuju za delo

Tudi uporaba sodobne tehnologije je lahko razlog, da ostanete brez službe. Pazite, kaj in komu sporočate prek elektronske pošte in telefonskih sporočil. Pazite, kaj objavljate na družbenih omrežjih. Vaše mnenje naj nikoli ne bo v nasprotju s »filozofijo« podjetja, prav tako pa seveda ne objavite slike iz savne, če ste uradno na bolniški … Na delovnem mestu si ravno tako ne privoščite, da bi uporabljali internet ali telefon za svoje osebne projekte.

Razlog, ki ga marsikdaj »zavijejo v celofan« in prikažejo kot nekaj drugega, je tudi ta, da se ne ujamete z drugimi zaposlenimi, da se jim zdite moteči ali neprijetni. To gotovo vpliva na vzdušje v podjetju in delovna učinkovitost upade, zato se vas bodo tudi v takšnem primeru hitro znebili.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.

Related Articles