Kako med varjenjem poskrbeti za varnost?

Delo, ki poteka na način, da se pri tem uporablja odprt ogenj, različne pline in visoko električno napetost, zahteva tudi ustrezno predpripravo za varno delo in upoštevanje vseh varnostnih navodil med samim delom. Še prehitro se lahko pripeti kaj neprijetnega, zato mora biti odgovornost za varnost vedno na prvem mestu.

Varjenje zagotovo sodi med dela, pri katerih je zajeto vse našteto. Prav zato je nujno, da varilec v prvi vrsti poskrbi za ustrezno izobraževanje, kjer poleg znanja o varjenju prejme tudi vse napotke in svarila glede varnosti pri delu. In kako poskrbeti za varnost pri varjenju?

Pregled tehnične opreme

Varilec pri svojem delu uporablja različno tehnično opremo, ki mora biti brezhibna. Pregled opreme zahteva podroben pregled aparature, skozi katero teče električni tok, kabli morajo biti nepoškodovani, posebna pozornost pa gre tudi držalu za elektrodo.

Nič drugače ni, ko gre za varjenje z odprtim ognjem, pri katerem se uporabljajo različne mešanice plina. Kako je s plinom, vemo, zato je tudi tu treba pozorno preveriti vse dovodne cevi in spoje, pa tudi ali je v plinski jeklenki plin pod ustreznim tlakom. V primeru mešanja so pomemben člen še mešalni ventili oziroma regulatorji.

Zavarovanje območja dela

Varilec lahko svoje delo opravlja v zaprtem ali odprtem prostoru. V delavnici je nujno poskrbeti za čistočo delovišča, pri čemer velja biti še posebej previden pri morebitnem odlaganju mastnih krp in drugega vnetljivega materiala. Poleg svojega delovišča je treba misliti tudi na sodelavce in poskrbeti za gasilni aparat, ki mora biti vedno v bližini.

Zaščitna oprema

Delo z visoko električno napetostjo in temperaturami, ki z lahkoto poškodujejo človeka, zahteva ustrezno zaščitno opremo. Obraz in oči varilca mora varovati varilska maska, ki preprečuje letečim žarečim delcem, da bi prišli v stik s kožo na obrazu ali z očmi. Obenem pa filter v stekelcu poskrbi, da do oči ne pride škodljivo sevanje.

Zaščitna oprema za varjenje
Preden se lotite varjenja, si priskrbite kakovostno zaščitno opremo.

Tu je še zaščitni jopič ali jakna iz negorljivega materiala in z ovratnikom, ki zaščiti vrat, pa negorljive hlače in seveda rokavice, ki zaščitijo izpostavljene roke. Nikakor ne gre pozabiti niti na ustrezno negorljivo obutev s patentom na gležnjih, ki preprečuje, da bi vanje priletel kakšen žareč delec ali kos materiala.

Ustrezno prezračevanje

Pri varjenju se ustvarjajo za zdravje nevarni plini, zato je v zaprtih prostorih treba poskrbeti za ustrezno prezračevanje. Če ni na voljo prezračevalnega sistema z odsesavanjem, je nujno odpreti okna in vrata, kar pa morda ni najbolj kvalitetna rešitev. V ta namen obstajajo različne prezračevalne naprave, ki se uporabljajo na mestih, kjer ustrezno prezračevanje sicer ni mogoče.

Ne pozabite na učenje

Poleg vsega naštetega pa velja še enkrat spomniti na izobraževanje. Varilec za svoje delo potrebuje certifikat, ki potrjuje opravljen tečaj za varilca, kjer se je poučil o različnih načinih varjenja ali pa zgolj o tistem, ki ga bo od njega zahtevalo podjetje, kjer je zaposlen.

V vsakem primeru pa se na vseh tečajih in delavnicah bodoče varilce ustrezno seznani z nevarnostmi dela in vso zaščitno opremo ter ukrepi za preprečevanje nezgod pri delu. In ker nesreča nikoli ne počiva, je dobro vedeti tudi, kako ukrepati, če do nje pride.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.