Izvedba kovinske konstrukcije: od načrta do montaže

Kovinske konstrukcije vedno zahtevajo popolno predanost projektu, saj gre običajno za unikatna naročila po željah kupca, ki pa niso vedno izvedljive v enaki meri. Prav zato je nujno potreben posvet s strokovnjaki na tem področju in kvalitetna priprava na izvedbo projekta.

Izvedba kovinske konstrukcije zahteva nekaj korakov, ki zagotavljajo, da bo končni projekt vseboval vse tisto, kar je bilo zahtevano v samem naročilu, obenem pa bo zadovoljil tudi vsem zakonskim določbam in predpisom glede kvalitete in varnosti.

Posvetovanje in idejna zasnova

Eno so želje, nekaj drugega pa realnost. Čeprav ima morda stranka določene vizije, ki niso v celoti izvedljive na ta način, pa se na koncu vedno najdejo rešitve, da je končni izdelek primeren in služi svojemu namenu. Prav zato je prvi korak do kovinske konstrukcije pogovor s stranko in posvetovanje.

Sledi idejna zasnova, ki se navadno naredi v sklopu tega posvetovanja, a so že vidni zametki končnega izdelka. Pri tem so že upoštevani parametri, ki zagotavljajo nadaljevanje projektiranja in tudi nadaljnjih korakov, ki vodijo od načrta do montaže.

3D konstruiranje

Začetna faza vsebuje kar nekaj projektne dokumentacije in nadaljnjega usklajevanja z naročnikom vse do točke, ko je projekt pripravljen za nadaljevanje. Sledi 3D konstruiranje, ki se opravi z ustrezno računalniško programsko opremo.

3D konstruiranje kovinske konstrukcije
3D konstruiranje kovinske konstrukcije z uporabo računalniškega programa.

Pri 3D konstruiranju se že pokažeta oblika in videz konstrukcije, zato lahko naročnik vidi, kako bo konstrukcija izgledala po montaži. Pred pričetkom del je, odvisno od samega projekta, treba misliti tudi na statične izračune. Kovinske konstrukcije se veliko uporabljajo v gradbeništvu, pa tudi kot osnova za tribune in druge konstrukcije v športnih objektih in halah.

Izdelava konstrukcije

Ko tehnologi opravijo svoje delo, pride na vrsto izdelava konstrukcije. Izdelovalci, opremljeni z načrti, se lotijo rezanja kovinskih profilov in obdelave materiala skladno z načrti. Sem spadajo različni utori, vrtanje lukenj in tudi spajanje kosov.

Ker gre pri tem za varjenje, ki mora zagotavljati izjemno visoke standarde, z njim opravijo izkušeni in ustrezno kvalificirani varilci. Tolerance pri kovinskih konstrukcijah so namreč minimalne. Le na ta način je izdelek lahko ustrezne kvalitete in varen za uporabo.

Montaža konstrukcije

Ko so posamezni deli spojeni in obdelani, pride na vrsto montaža, ki se izvaja na terenu. Kovinskih konstrukcij ne montira vsak, pač pa morajo biti za to delo monterji posebej usposobljeni. Ker gre velikokrat za montažo zahtevnih konstrukcij, je temu primerna tudi oprema.

Montaža kovinske konstrukcije
Montaža kovinske konstrukcije pogosto zahteva tudi varjenje na terenu.

Če se sprašujete, zakaj bi pri tem potrebovali kakšna posebna znanja, omenimo, da se konstrukcije tičejo denimo gradbeništva, kjer delo poteka na višini in mora biti monter pravilno varovan ter upoštevati določene protokole. Glede dodatnih znanj pa so tu upravljanje z dvižno tehnologijo, dvigala in podobno.

Kako najti najboljšo opcijo?

Za naročilo kovinske konstrukcije se je najbolje ozreti po podjetjih, ki zagotavljajo strokoven kader, imajo reference in obenem takšno konstrukcijo izdelajo ter tudi montirajo. Ker je pri tem potrebne kar nekaj posebne opreme, si podjetja pomagajo tudi s podizvajalci, kljub temu pa je na terenu vedno izvajalec sam, ki budno pazi, da ne pride do odstopanj od zasnovanih načrtov.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.