5 zanimivosti o površinski zaščiti kovin

Današnja industrija, svet in naši domovi brez kovin ne bi bili videti enako. Uporabljamo jih na najrazličnejše načine, največ pa v transportu, gradbeništvu pa tudi za različne izdelke, ki jih imamo doma prav vsi. Kovine so navadno precej trpežnejše od drugih materialov, kljub temu pa potrebujejo zaščito.

Večina kovin ali kar vse se slabo razumejo z vlago, ki povzroča rjavenje in njeno propadanje. Zaščita površine je odvisna tudi od vrste kovine. Tako lahko denimo železo pred rjavenjem zaščitimo z različnimi barvami, olji in laki, je pa treba takšno zaščito periodično tudi obnavljati.

1. Najpogostejša zaščita je barvanje

Gre za način zaščite kovin, ki ga poznamo malodane vsi. Barvanje kovinske ograje ali kovinskega pohištva je nekaj povsem enostavnega in učinkovito zaščiti kovino pred napadom rje. Seveda je treba pred tem kovinske površine detajlno očistiti vseh nečistoč in morebitne rje. Ob tem odstranimo tudi stare nanose lakov in barve.

Ko je kovina enkrat v popolnosti očiščena, jo osušimo in po potrebi spihamo prah z zračnim kompresorjem. Nato se lotimo nanosa temeljne barve, po navodilih proizvajalca pa kasneje tudi barve, ki bo do naslednjič zaščitila kovinsko površino.

2. Plastificiranje kovine

Ste se začudili, kako naj bi s plastiko zaščitili kovinske dele in zakaj sploh? Zadeva je povsem razumljiva, ko pomislimo, da na ta način zaščitimo različna orodja in denimo ročaje, kar poleg zaščite kovine nudi tudi boljši oprijem.

Plastificiranje kovine se izvaja na precej enostaven način. Kljub temu, da bo plastificiranje učinkovito preprečilo dostop vlagi in hermetično zaprlo vse dostope do kovinske površine, pa le to predhodno vseeno zaščitimo s temeljnim premazom. Nato se kovino potopi v vročo plastiko in se jo tako zaščiti tudi pred mehanskimi udarci.

3. Zaščita brez nanašanja nove plasti

Še ena zanimivost o zaščiti kovinskih površin je bromiranje. Gre namreč za postopek, pri katerem na kovino ne nanašamo nobenega novega sloja ali plasti zaščitnega materiala. In kako potem deluje? Bromiranje poskrbi za to, da se površina določene kovine kemijsko spremeni, kar pomeni, da zaščiten kovinski element ostane popolnoma enakih dimenzij kot pred tem.

Poznamo dva načina bromiranja, in sicer vroče ter hladno, pri čemer se z vročim bromiranjem material predhodno segreje in potopi v laneno olje, postopek pa se večkrat ponovi. Hladno bromiranje poteka v selenovem dioksidu, je pa zaščita kovinske površine na ta način nekoliko slabša.

4. Prašno barvanje

Obstaja še ena vrsta zaščite kovine, ki se izvaja z barvanjem, le da v tem primeru ne gre za klasično nanašanje barve na površine, pač pa se jo poprši v prahu.

Takšen izdelek se nato segreje v peči, kjer se barva raztopi in ustvari popoln zaščitni sloj. Za tovrstno zaščito velja, da je zdravju in okolju prijaznejša, saj ne vsebuje nevarnih kemijskih spojin in topil.

5. Zaščitna olja

Kovine lahko zaščitimo tudi s posebnimi olji. Njihova prednost je, da lahko prodrejo v vse pore in razpoke ter tako zaščitijo kovino, ne da bi ji morali pred tem spreminjati strukturo, jo brusiti ali variti. To je še posebej dobrodošlo pri umetelno izdelanih kovinskih ograjah. Olje lahko nanesemo tudi s sprejem.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.