Kako poteka robotsko varjenje?

Varjenje je eden izmed korakov, brez katerih v kovinsko predelovalni industriji praktično ne gre. Skorajda ni izdelka, ki ga ne bi bilo potrebno variti in s tem preoblikovati. A potrebe glede varjenja so precej različne. V prvi vrsti je potrebno upoštevati dejstvo, da se različne vrste kovin vari na različne načine.

Seveda pa prav tako ne vedno samo ročno. Pri velikoserijskih naročilih in v industrijah, kjer se proizvaja več sto ali tisoč popolnoma enakih kosov, ki potrebujejo varjenje, je velika prednost v robotskem varjenju. To omogoča hitrejše in natančnejše delo, pri čemer ni za odmet niti stroškovna učinkovitost.

Kaj zna robotski varilec?

Sam robot ima posebno roko za varjenje, ki se lahko premika v treh dimenzijah pri premočrtnih tipih in skozi več ravnin pri zgibnih različicah. Podajalnik žice pošlje polnilno žico robotu, saj jo potrebuje za varjenje. Gorilnik z visoko temperaturo na koncu roke tali kovino, da omogoči postopek varjenja.

Pri uporabi robotov za kateri koli proces je treba metodo spremeniti, da se prilagodi avtomatizaciji. Enako velja tudi za varjenje, pri katerem se uporablja več orodij, ki jih ni v ročnem ekvivalentu. Ljudje namreč ne potrebujejo programiranja, kot ga na drugi strani potrebujejo robotski varilci.

Kje se največ uporablja?

Robotsko varjenje se lahko uporablja zgolj v zaprtem delovnem območju, v tovarni ali za to namenjenem prostoru. Zunanje varjenje se še vedno opravlja ročno, prav tako vsa manjša dela oziroma varjenje manjšega števila kosov. Robot se izkaže pri večjem naročilu, kjer je potrebno opraviti veliko enakih posegov.

Varjenje z robotom Motoman
Varjenje z robotom se izvaja v zaprtem delovnem območju.

Tako robotsko varjenje največkrat opazimo v letalski industriji, pa denimo pri izdelavi karoserij ter različnih delov za avtomobile kot tudi za izdelavo velikoserijskega kovinskega pohištva. Z varjenjem na ta način poskrbimo tudi za zdravje, saj je ponavljanje vedno enakih gibov za človeka precej obremenjujoče.

Prednosti robotskega varjenja

Poleg tega, da se razbremeni človeško silo, se z robotskim varjenjem veliko pridobi tudi na drugi področjih. Če pogledamo na finančno plat, postane hitro jasno, da je varjenje z roboti cenovno mnogo bolj ugodno.

Postopek je precej hitrejši, kar pospeši izdelavo izdelkov, zmanjša porabo električne energije in drugih resursov, na koncu pa to pomeni prihranek tako za podjetje, ki se s proizvodnjo ukvarja, kot tudi za končnega naročnika.

Robot lahko dela 24 ur na dan in ne potrebuje zamenjave, saj se nikoli ne utrudi. Krmiljenje s pomočjo računalniške, programske opreme je nadvse natančno, zato je tudi precej manj končne obdelave izdelka, zvar pa je vedno popoln.

Robotski varilec ne izpodriva človeka

Na robote v industriji letijo kritike, da prevzemajo delovna mesta ljudem, a morda bi bilo smotrno na zadevo pogledati z druge plati. Gre za delo, ki je v takšnem obsegu in načinu za človeka lahko precej škodljivo. Na drugi strani pa roboti varjenja nikoli ne bodo mogli prevzeti v celoti.

Robotsko varjenje na zunanjih površinah, na gradbiščih in drugje na terenu ne pride v poštev in tam bosta še vedno potrebna človeška roka in znanje. Enako velja za varjenje posameznih kosov, spajanje različnih materialov in podobno, kjer je potrebno sprotno prilagajanje in upoštevanje nabranega znanja ter izkušenj.

Večja varnost zaposlenih

Robotsko varjenje v kovinsko predelovalno industrijo vnaša več varnosti za zaposlene, saj jih ščiti pred škodljivimi vplivi na zdravje. Hkrati se na ta način drastično zmanjša število delovnih nesreč, še vedno pa mora biti tudi robot pod nadzorom človeka, ki mu preko sofisticirane opreme podaja delovne naloge.

Tudi v Sloveniji se opravlja robotsko varjenje, in sicer imajo s tem veliko izkušenj v podjetju Kovinc d.o.o., kjer varjenje opravljajo z robotom Motoman. Ta zagotavlja hitro, natančno, ponovljivo, prilagodljivo, produktivno, stroškovno učinkovito in varno varjenje. Robot hkrati zmanjšuje dobavne roke in zagotavlja visoko kakovost ter boljšo učinkovitost samega procesa varjenja.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.