Kako poteka registracija domene?

Pred vsakim novim spletnim projektom, spletno stranjo ali trgovino je izbira in registracija nove domene. Izbor imena se navadno izkaže za kar precej zahtevno nalogo, saj je treba misliti na več parametrov, ki bodo v končni fazi vplivali na to, kako hitro si bodo uporabniki domeno zapomnili. Sama registracija pa je zelo enostavna in z njo brez težav opravijo tudi uporabniki s povprečnim znanjem uporabe spleta.

Če se izbiri domene ne posveti dovolj časa, ima to lahko velike negativne posledice kasneje, ko spletna stran dejansko zaživi in začne prejemati prve obiskovalce. Po izbiri imena domene pa seveda sledi še registracija, ki je načeloma sila preprosta.

Izbira registrarja

Ko se enkrat odločimo za registracijo domene, si je potrebno poleg njenega imena najprej izbrati še registrarja, pri katerem bomo to storili. Registrarjev je precej, tako v tujini kot pri nas. Zavedati se je potrebno, da niti najmanj ni vseeno, pri katerem bomo opravili registracijo domene.

Izbira registrarja domene
Zelo pomembno je, pri katerem registrarju bomo registrirali domeno.

Želimo si registrarja, ki slovi po svojih kvalitetnih storitvah in tudi po kvalitetni pomoči uporabnikom (odličen primer: NEOSERV). Ta je še kako pomembna, ko pride do kakšnih sprememb DNS naslovov, pa sami tega ne obvladamo najbolje. Najslabša možnost v tem primeru je neodziven registrar.

Uporabite iskalnik domen

Registracija domene zajema nekaj posameznih korakov in prvi med njimi je verjetno iskanje prostih domen. V ta namen lahko uporabimo iskalnik domen na spletni strani katerega od registrarjev, s katerim preverimo ime, ki bi si ga želeli videti kot domeno za novo spletno stran.

Med vrnjenimi rezultati bodo domene z različnimi domenskimi končnicami, pri čemer bo tudi oznaka ali je posamezna domena še prosta ali pa žal že zasedena. V trenutku, ko smo z izborom zadovoljni, domeno dodamo v nakupovalno košarico in nadaljujemo po korakih vse do zaključka in plačila.

Kaj zajema registracija domene?

Med prej omenjenimi koraki za registracijo domen se znajdejo tudi osebni podatki, na katere bo domena registrirana. Zelo pomemben je e-poštni naslov, saj bo nanj prihajalo vse, kar je pomembnega v zvezi z novo domeno: npr. obvestila o skorajšnjem poteku registracije in račun za podaljšanje.

Podatki o lastniku domene so do neke mere vidni na portalih, kjer lahko preverjamo prav to. Tudi e-poštni naslov bo viden tam kot tudi del morebitne telefonske številke, zato bodite pozorni na pravilnost vnesenih podatkov ob registraciji. Ko je domena enkrat plačana, na e-poštni naslov prejmemo potrdilo in obvestilo, kje ter kako lahko domeno urejamo. DNS naslove, podatke o lastniku domene in podobno.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.

Related Articles