Je domena .ORG primerna za podjetja?

Domeno je najbolje registrirati ob ustanovitvi podjetja. Razlog za to ni le v takojšnji promociji prek interneta, temveč predvsem v izbiri ustreznega imena domene. Za grajenje blagovne znamke je namreč daleč najbolje, da je domensko ime enako imenu podjetja. Ravno zaradi tega vam toplo priporočamo, da si domeno priskrbite še preden registrirate podjetje. Če bo domensko ime, ki bo enako imenu podjetja, v kombinaciji z želeno domensko končnico že zasedeno, bo morda smiselno poiskati drugačno ime podjetja. Zavedati se morate, da je prisotnost na spletu dandanes izjemno pomembno, domena pa predstavlja zelo pomemben del spletnega uspeha.

Katero domensko končnico izbrati?

Kar se tiče izbire imena domene za potrebe posla oziroma podjetja, je torej vse jasno. Če je včasih veljalo, da je bilo dobro v ime vključiti ključno besedo (npr. glavno dejavnost posla), danes temu ni več tako. Mnogo bolje se je že v samem začetku posvetiti promociji blagovne znamke, kar najlažje dosežemo z domenskim imenom, enakim imenu podjetja.

Ime domene

Kako pa je z izbiro domenske končnice? Marsikdo bi pomislil, da je optimalna izbira domene .ORG, saj kratica nakazuje na organizacijo. Pa je temu res tako? Morda se z nami kdo ne bi povsem strinjal, toda registracijo .ORG domene, na katero bi postavili spletno stran, vam za potrebe posla odsvetujemo. Včasih je bila poleg domene .NET solidna alternativa domeni .COM, danes pa je povsem jasno vidno, da so .ORG domene vse redkejše. Poleg tega so .ORG domene v osnovi namenjene neprofitnim organizacijam, na primer združenjem, klubom, dobrodelnim organizacijam ipd.

Ali to pomeni, da registracija .ORG domene za vas kot podjetnika sploh ne pride v poštev? Ne, zapisali smo le, da se vam na njej ne izplača postaviti spletne strani. Kljub temu pa je registracija smiselna, in sicer v kombinaciji z drugimi domenskimi končnicami. To pomeni, da je najbolje registrirati več vrhnjih domen, saj se na tak način učinkovito zavarujete pred konkurenco, ki bi vam z registracijo istoimenske domene želela povzročati težave.

Na katero domensko končnico naj torej postavim spletno stran?

Najbolje je, da registrirate nacionalno domeno tiste države, katere uporabnike želite s svojo spletno stranjo doseči. Bo vaša stran namenjena domači publiki? Potem registrirajte domeno .SI. Bi radi prodajali Hrvatom? V tem primeru bo najprimernejša domena .HR (ali .COM.HR, če ne izpolnjujete pogojev za registracijo domene .HR). Vas zanima nemški trg? Registrirajte domeno .DE.

Kaj pa, če bi radi na eno spletno stran vključili več jezikovnih različic? V tem primeru imate tri možnosti. Prva možnost je registracija domene .COM, praktično identična (malenkost slabša) pa registracija domene .NET. Kot tretja možnost se vam ponuja domena .EU, za katero pa seveda velja, da pride v poštev le takrat, ko ciljate na uporabnike spleta znotraj Evropske unije.

Domenske končnice

Naj za konec navedemo še primer, katere domene bi bilo pametno registrirati, če bi se vaše podjetje imenovalo Moja tortica d.o.o., ciljali pa bi na prebivalce Slovenije:

  • mojatortica.si
  • mojatortica.com
  • mojatortica.net
  • mojatortica.eu

Če s poslom mislite povsem resno in bi se radi še bolje zavarovali pred konkurenco, razmislite tudi o registraciji domen moja-tortica.si, moja-tortica.com, moja-tortica.net, moja-tortica.eu ter mojatortica.org in moja-tortica.org.

ZES.si

Se že dolgo časa trudite, da bi bili v svojem poslu uspešnejši, vendar vam to nikakor ne uspeva? Na spletnem portalu ZES.si boste našli številne ideje, nasvete in vodiče, kako se finančno osamosvojiti, kako zaslužiti s pomočjo interneta in kako preudarno ravnati z denarjem.